Nyhetsbrev 3, 2019

Hej

Nu är det dags för årets tredje nyhetsbrev - som är fullpackat med praktisk information. Missa inte heller att styrelsen bjuder in till lussefirande, söndagen den 8 december.

 

Byte av spillrör och vattenläcka
Styrelsen har planerat för att i de lägenheter som har spillrör i kök byta ut dessa. De är nu i dåligt skick och dessutom har de fel lutning. De boende som är drabbade kommer att informeras separat. Byte var planerat till mitten av januari nästa år men då vi har haft en mindre vattenläcka i samband med spolning kommer vi att försöka tidigarelägga arbetet och kollar nu upp om det är möjligt.

För att hålla våra rör i så gott skick som möjligt ber vi er att i inte spola ner fett och matrester. Vid diskning av grytor och pannor torka först av fett med hushållspapper. Fett och kaffesump som hälls ut i avloppet bildar hårda klumpar som orsakar stopp vilket leder till översvämningar, hemma hos dig eller längre bort i rören.

Skulle ni upptäcka stopp är det viktigt att ni inte använder kemikaliska medel för att lösa proppar. Enbart diskmedel, bakpulver, vinäger och varmt vatten får användas.

Kemiska och frätande propplösare som kaustiksoda eller lut är inte en bra lösning. De frätande medlen kan orsaka svåra skador på 
människor och också skada själva rören. De propplösare som du kan köpa i handeln orsakar med problem än de löser. För att
exempelvis kaustiksoda ska lösas upp och sköljas ut genom hela rören krävs flera hundra liter kokhett vatten. De allra flesta 
använder betydligt mindre än så och därför blir propplösaren kvar i rören och fräter på dem. Det kvarvarande medlet torkar fast 
och  gör det lättare för avfallsrester att fastna. På så sätt kan propplösaren i sig orsaka ett stopp. Om ni har stopp som inte går att
lösa med tillåtna medeel, kontakta styrelsen så hjälper vi till. Vid akuta situationer kontaktar ni Sekant.

 

Radonmätning
Under hösten kommer vi att utföra radonmätning i fastigheten. Radonova, som ska utföra mätningen kommer att välja ut vissa lägenheter där mätningen ska ske. Därefter kommer de kontakta lägenhetsinnehavarna med tid för mätning.

 

Sophantering
Då vi tyvärr har haft stora problem med att det slarvas med sophanteringen ber vi er återigen att visa hänsyn till de boende och följa de ordningsregler som styrelsen satt upp. Var noggrann med att stänga kärl till sopor och lägg ej sopor utanför kärlen då det lockar till sig råttor och andra skadedjur, samt att föreningen måste tvätta kärlen oftare. Hyr ni ut i andrahand, vänligen informera era hyresgäster också om detta.

*Sopor-källsortering
Använd de markerade kärlen för era avfallsprodukter. Vänligen respektera indelningsordningen av miljöhänsyn.
Kartonger och övrigt emballage ska vikas ihop eller tas isär för att spara utrymme.
Då sophanteringen inte är dimensionerad för sopor som uppstår i samband med in- och avflyttning samt vid renovering ansvarar boende själv för att detta forslas bort.
Sophanteringen avser inte service till boende med egna företag i- eller utanför huset utan endast lägenheternas hushållssopor. Överträdelse debiteras.

  • Färgburkar och andra kemiska produkter ska lämnas in på miljöstation.
  • El- och elektronikavfall ska lämnas in på miljöstation.
  • Grovsopor- ansvarar du själv för och slängs på miljöstation- till grovsopor räknas även julgran .
  • Du ansvarar själv för att transportera avfall till miljöstation Överträdelse debiteras den ansvarige.

 

Gemensamma utrymmen och cykelparkering
Då och då hittar vi diverse saker liggande utanför de tilldelade förråden och vi vill påminna att detta inte är tillåtet. Källarutrymmena är inget ställe för förvaring av saker ni ej vill behålla längre - är det skräp så ska det slängas och är det något som ska behållas så ska det förvaras inne i era förråd.
Då vi har begränsat antal cykelparkeringar på gården ber vi er att förvara de cyklar som inte används i förråden. Barncyklar får inte parkeras i cykelställ utan ska förvaras i förråden.

 

Renovering av hiss Östra Förstadsgatan 35B
Då vi tidigare har haft en hel del problem med hissen på Östra Förstadsgatan 35 B har den inre skjutdörren till hisskorgen har bytts ut. Detta kommer innebära färre driftstopp och betydligt lägre underhållskostnader.

 

Ändring av ordningsregler
Styrelsen har uppdaterat föreningens ordningsregler gällande extern besiktning av lägenhet vid utflyttning och i samband med detta nyhetsbrev bifogas också de uppdaterade ordningsreglerna. Reglerna är även uppdaterade enligt tidigare beslut att tillåta lådcyklar på gården, samt tydliggör boendes ansvar för avlopp och vad som nedspolas i dessa.

 

Julglögg
Som avslut på nyhetsbrevet vill vi bjuda in till gemensamt adventsfirande
Söndagen den 8 december, 14.00 är ni hjärtligt välkomna på julglögg och pepparkaka på gården.Meddela om  ni kommer och hur många genom att skicka mail till brfgotthard4@gmail.com eller på telefon 0760-11 49 49.

 

Med vänliga hälsningar
Styrelsen Brf Gotthard 4