Bygga och Renovera

Bostadsrättsinnehavaren har, enligt Bostadsrättslagen och föreningens stadgar, ansvar för att lägenheten hålls i ett bra skick. Detta brukar uttryckas så att bostadsrättsinnehavaren har ansvar för det inre underhållet.

Ibland vill man som lägenhetsinnehavare genomföra större renoverings- eller ombyggnadsarbeten. Då är det viktigt att känna till att en hel del åtgärder kräver tillstånd av föreningen. Självklart måste man ha fått sådana tillstånd innan man påbörjar ombyggnationen. 

Hyreslägenheter får inte byggas om

Bor du i någon av föreningens hyreslägenheter gäller andra regler. En hyreslägenhet får inte byggas om av hyresgästen. Hyreslägenheten ska återlämnas i ursprungligt skick när hyreskontraktet sägs upp. (Eventuella ombyggnationer ska utföras av fastighetsägaren, dvs av föreningen.)

Kontakta styrelsen i god tid!

Kontakta föreningens styrelse om du har frågor kring ombyggnation. Innan beslut har fattats får du ej påbörja din renovation.

I vissa fall kan det behövas en besiktning före och efter ombyggnaden. Oftast behövs ingen besiktning eftersom vi har tillräcklig kunskap för att kunna fatta beslut ändå.

Vår kontaktväg är framförallt via email, på brfgotthard4@gmail.com, i andra hand på styrelsetelefonen 0760 11 49 49

När behövs tillstånd av föreningen?

Större ombyggnationer kräver att man har fått (skriftligt) tillstånd av styrelsen. Ska man göra något som fordrar bygganmälan eller bygglov av Stadsbyggnadskontoret måste man också alltid ha tillstånd från styrelsen. Exempel på ombyggnad som kräver tillstånd är sådant som påverkar bärande konstruktioner (golv, vägg, tak), vattenledningar, avlopp eller el-central. Föreningen är dessutom ytterst restriktiv vad gäller tillstånd för flytt av avlopp och annat som kräver bilning i golv. 

Ska vi vara riktigt tydliga så ger vi inte tillstånd för ombyggnadsåtgärder som fordrar bilning i golv. Anledningen är ganska enkel - fastighetens betongbjälklag är tunt. Vi har tidigare haft några olyckor med genomslag (man har bilat genom golvet ner till grannen) och vi vill inte ha fler sådana tillbud. Istället för att bila måste lägenhetsinnehavaren hitta andra lösningar på sina ombyggnadsplaner.

Eftersom det gått några år sedan fastigheten byggdes ställer ibland byggfirmor krav på att få byta golvbrunnen för att de ska kunna lämna garanti på badrumsrenoveringen. I sådana fall ger föreningen tillstånd. Men observera att vi endast ger tillstånd för att byta golvbrunn, inte för att av kosmetiska skäl flytta golvbrunnen till annat ställe. Vår fastighets betongbjälklag är tunt och risken att gå igenom är mycket stor. Byte av golvbrunn ska ske med försiktighet för att minimera risken för följdskador. Kontakt måste tas med boende under och kan behöva stämpas (skyddas underifrån) så att inte bitar faller ner och slår sönder något i grannens badrum om man går igenom.

Observera att det alltid krävs tillstånd av föreningen för bilning även om grannen under ger sin tillåtelse. Skälet för detta är att det är föreningen som har ansvaret för fastighetens bjälklag.