Nyhetsbrev 3, 2020

Nyhetsbrev November/December 2020

Hej,

Här kommer en uppdatering om senaste nytt i föreningen. 
Vi hoppas att alla mår bra i dessa tider och tar hand om er själva och varandra på bästa sätt. 

 

Innergården 2.0
Som ni säkert sett har det hänt en hel del på vår innergård som fått en rejäl uppfräschning denna höst och det finns än mer förbättringar att se fram emot. Etapp 2 påbörjas till våren 2021. Nedan följer information från trädgårdsgruppen som är ansvariga (i samband/samarbete med styrelsen) för gårdens utveckling hittills och framåt. 

Nytt staket samt pergola
Vi har fått två nya fina staket samt en pergola - för att skärma av umgängesytan mot cyklarna och sopsorteringen. Detta har föreningens egna byggrupp byggt på sin fritid, vilket har gjort att vi  har sparat in en hel del pengar då vi inte behövt ta in någon snickare. 
Stort tack till byggruppen för detta! 

Nya möbler
Våra nya utemöbler är gjorda av galvaniserat stål och är helt underhållsfria. Dock uppskattar vi om vi hjälps åt med att hålla dem rena och fina. Exempelvis kan man om man känner sig manad torka av möblerna med en trasa och lite ljummet vatten emellanåt. 

Grönområdet
Den gröna ytan har tagits hand om, röjts på och förberetts inför våren 2021 då nytt gräs ska sås samt nya växter ska planteras. Våra gamla oreglerade buskar hade tyvärr sett sina bästa dagar och fick  tas bort genom  gedigen grävning då de hade stora rotsystem, utöver det har även jordkvalitén och planteringsmöjligheterna inspekterats. Dessutom har stolpar och armeringsjärn satts upp längs med muren samt vid soffan för ny växtlighet att klättra på. 
Vi har köpt in 2 nya bambu-plantor då vi hade 1 sedan tidigare (för en enhetlig känsla) samt ett lagerbärssträd - för att ha det lite grönt och fint även under höst och vinter har vi valt dessa växter då de är gröna året runt. 

Preliminär plan för gården 2021 - 
Växter - hela grönområdet kommer att få en rejäl make-over. Vi ska så nytt, friskt gräs över hela ytan samt plantera nya höga växter längs med armeringsjärnen/muren - samt vid armeringsjärnet där soffan står idag - detta för att skärma av och bygga grönska på höjden, då vi inte har så mycket markyta att röra oss med. 
Soffan - vi ska lägga 2-3 rader med kvadratiska plattor precis under soffan så den står stabilt och göra i ordning jorden under plattorna så att allting är stadigt. Vidare ska det planteras en växt som klättrar på hela armeringsjärnet invid soffan, så de som sitter där får en mysig och omhuldad yta. 
Pergola  - vid pergolan ska det planteras pipranka eller liknande klätterväxt i fyra mindre krukor vid varje stolpe som sedan ska växa över pergolan och ge lummighet och grönska. 

Vi har även införskaffat ljusslingor som är upphängda i pergolan, nu väntar vi bara på ett nytt eluttag för utomhusbruk så att vi kan använda dem.  Här får vi återigen hjälp av byggruppen i huset, vilket vi är mycket glada för. 

Vill du hjälpa till med att vattna våra växter? Anmäl gärna ditt intresse
Vi behöver fler som kan hjälpa till att vattna på gården, framförallt under vår- och sommarhalvåret då det behövs vattnas mer frekvent och folk oftast är bortresta. Hittills är vi bara 2 hushåll (av ca 30) som hjälps åt med vattningen. Tanken är att man ansvarar för 1 vecka åt gången och vattnar sin vecka, om vi har turen att alla hushåll vill vara med och hjälpa till med vattningen så kan det i praktiken innebära att du som enskild person/hushåll vattnar 1 eller 2 gånger på ett helt år, en liten insats som har stor betydelse. Om du är intresserad av att hjälpa till med vattningen - skicka gärna ett mail och skriv “vattningspatrullen” i ämnesraden. Det vore himla uppskattat! Får vi inte ihop tillräckligt många frivilliga vattnare kommer vi att behöva lägga extra pengar på detta via vår fastighetsskötsel. 
Vi ser fram emot att göra ännu finare på gården så att vi som bor här kan njuta av den till fullo våren/sommaren 2021 och framåt! Så låt oss hjälpas åt med att få en av Malmös finaste innergårdar! Bästa hälsningar från Trädgårdsgruppen.

 

Flytta cyklar vid det svarta stängslet ner mot tvättstugan 
Vi skulle vilja be de som ställt sina cyklar mot det svarta stängslet/staketet ner mot tvättstugan, där de gamla svarta möblerna tidigare stod att flytta på dessa då det blir trångt att passera. Vi hänvisar till resterande cykelställ. Stort tack! 

 

Sophantering 
Vi ber återigen alla att visa hänsyn vid sopsorteringen. Den är endast avsedd för hushållssopor och vid större emballage, större paket etc så får man åka till soptippen med detta då vi ej har utrymme för det hos oss.
Det förekommer tyvärr nedskräpning i källaren med jämna mellanrum, vilket inte är tillåtet pga brandrisk, samt allmänna skäl. Släng/göm/lämna inte grejer i källaren är ni snälla, utan även här gäller soptippen. Alternativt får man vänta till att en container hyrs in, vilket ju sker en gång per år. Tills dess klarar sig prylarna fint i exempelvis ens källarförråd. 

 

Källarförråd - ställ inte saker på rören i era förråd
Att tänka på för er som har VA rör i era förråd är att man inte får ställa några saker ovanpå dessa. De är i vanskligt skick och för mycket belastning kan leda till att rören brister, med översvämning som resultat. Därför ber vi er att *flytta* era saker som idag står på rör i förrådet. Respekteras inte detta måste styrelsen ta aktion vilket vi gärna slipper. Tack!

 

Nya brandsläckare
Föreningen har satt upp brandsläckare i alla trappuppgångar samt i källarutrymmet av brandsäkerhetsskäl. Tänk gärna på att testa er brandvarnare med jämna mellanrum, särskilt nu inför advent - så hjälps vi åt att hålla vårt hus säkert och tryggt. 

 

Nytt taggsystem till grinden ut mot Kungsgatan 35 A 
Styrelsen har via leverantör installerat ett nytt taggsystem vid ingången mot Värnhemstorget. Använd alltså din tagg här istället för nyckel. Det nya systemet har behövt installeras  pga. att vi haft problem med sopsortering samt vid något tillfälle även obehöriga. Nu när vi ser att taggarna fungerar som det ska är nästa etapp att se till att de som tömmer våra sopor får taggar med och sedan kan låset plomberas för bästa resultat. 

Med ett taggsystem har vi bättre koll och styrsel över den ingången än vad vi tidigare hade med nyckel. 

 

Element
Om någon upplever att elementen inte är så varma så behöver de troligtvis luftas. Detta är tyvärr ett resultat från att vi var tvungna att tömma hela vattensystemet i somras efter vattenläckan. Styrelsen har en luftnyckel som man kan få låna vid behov, det är bara att höra av sig via mail eller telefon.

 

Med vänliga hälsningar,

Styrelsen BRF Gotthard 4